петак, 18. мај 2007.

Моја искуства са СОП-ом

Бен Акиба
фотографије снимљене кад је имао
7 недеља и 6 дана














Свануо је 1. мај у исчекивњу новог члана породице. Негде око 9 сати ујутру, када су сви ортаци отишли на нека дружења у природи, ја дочеках мог малог СОП-а, директно довеженог из Пеђине одгајивачнице "Царски чувар". Како никада нисам имао пса морате признати да је чување Сопа у двособном стану баш храбро, ако не и лудо. Него да не дужим, мали Бен је већ постао "филмска звезда" тако што се допао сниматељу РТС-а, приликом снимања репортаже о летењу параглајдерима изнад Сокобање. А било је и неких локалних ТВ станица и администратор сајта http://soko-banja.org/index.php?opt...w;topicseen#new , мада сам чуо да можда и нешто од тога заварши и на Б92. Како се моја маленкост бави и параглајдингом, те смо се тамо нашли на самом полетишту у Сокобањи у организацији Параглајдиг клуба "Албатрос" из Ниша, а били су присутни и момци из Бољевца, Зајечара и ми из Алексинца. Мислим да је освојио симпатије свих присутних тако да ће можда и бити "маскота" предстојећег Европског такмичења у параглајдигу које ће се одржати у Сићеву. Када се летење завршило и када смо се захваљујући љубазном домаћину Зорану из агенције Соко-турс нашли у чувеном Милошевом Конаку, скоро сви су приметили Бена. Није ни могао остати непримећен пошто је стар само седам недеља и наравно није могао бити на поводнику. Још бољи су били коментари када сам га прошетао Бањским корзом, од дечијих, каква лепа куца, до озбиљнијих коментара, какав поносан пас, чак су ме и заустављали да га сликају. Ето таква су моја искуства у прва два дана са СОП-ом.




Неколико дана касније.
Јуче и прекјуче сам покушао да га као дресирам кликер методом с тим да уместо кликера сам користио пиезоелектрични упаљач, пошто има каратеристични звук. Кад је случајно сео ја сам кликнуо и дао му комадић хране уз команду "СЕДИ" и тако неколико пута. После неколико успешних покушаја он је остао у ставу седи и чекао да му дам храну, најдуже до сада од када га имам, биће то добар штос за фотографију иначе никако га да ухватимо у некој пози, нон-стоп је у покрету. Паметна куца, а тек је 8. недеља и који дан, иначе овако воли много да ме грицка и ту морам бити упоран да га одучим од грицкања, додуше никад није јако загризао али зуби су баш оштри, а тек када чујете кад на брзину отвори и затвори чељуст, помислите шта ће бити буде мало старији.

Ево коментара Мине са форума Крстарице
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=39724&page=70&pp=15
када га је видела на изложби паса у Нишу и наравно њене фотке:


"Ovo malisu sam slikala na CACIB-u Nish,ima 8 nedelja i mnogo je sladak i umiljat.
Pozdrav,Ben je mnogo lep.Ja sam ta devojka sto je znala koja je rasa ,moj labrador kog ste i videli na izlozbi kada sam prisla isto se zove Ben.Malisa je nevidjen."




Како јуче нисам имао нигде да га оставим, а морао сам у набавку за Бена, те сам и њега морао повести до пет шопа у Нишу. Бен је баш мангуп, шармира све одреда и продавачицу у пет шопу тако да је добио храну и лоптицу да се игра, а у граду је био звезда, сви су прилазили да га виде и помилују, али скоро да нико осим једне цуре није знао о којој се раси ради, тако да сам безброј пута понављао: СОП је раса настала укртањем ...
Ко није у форми и нема цуру топло прпоручијем да набави Сопа, јер је привукао толико лепих девојака у једном дану што ја нисам успео за цео свој живот, ашто се тиче кондиције, не треба вам теретана, већ после неколико дана сам морао да набацим каиш. Што рече један мој друг: "змај до мај". Био је и мало несташан пошто га је страшно нервирала фонтана код Калче и пошто пото је хтео да се обрачна са оним водоскоцима, па сам морао да му ставим поводник. Без њега је само седео јер је научио команду седи и лези и зна да за то увек добија храну. Једино ме је пратио када је био без поводника. Него она фонтана га је стварно изнервирала тако да се оклизнуо, иако сам га држао за поводник и баш се окупао. Вода је била хладна, па сам морао да га обришем и осушим поред неког фрижидера, тако да је био и окупан и "исфениран". Толико о Бенoвим несташлуцима у Нишу. Иначе се не плаши великих паса ни кад га лају.







Posted by Picasa







Posted by Picasa